Bull terrier - Toate Animalele (2024)

Bull terrier - Toate Animalele (1)

  • Origine: Anglia
  • Grupa: Terrieri
  • Greutate: 22 – 38 kg
  • Inaltime: 45 – 55 cm
  • Culori: alb, maro, crem, alb-negru
  • Dresaj: relativ greu, este inteligent
  • Ingrijire: usoara, blana scurta
  • Temperament: inteligent, activ, afectuos, incapatanat
  • Sanatate: in general fara probleme, posibil surditate la nastere
  • Pui: 5 – 10
  • Media de varsta: 11 – 14 ani
  • Alte nume: Bully, Gladiator, English Bull Terrier

Origine

In jurul anului 1835 in Marea Britanie, crescatorii de caini si-au propus sa creeze „ultimate fighting dog” , cel mai bun caine de lupta. Pentru a realiza acest lucru, bulldog-ul englez a fost incrucisat cu terrier-ul englez, care astazi nu mai exista. In urma acestui program de incrucisare a aparut un caine de talie mica, compact si robust, cantarind in jur de 13-15 kg.

In cele din urma, pointer-ul spaniol a fost adaugat in programul de ameliorare al rasei pentru a-i favoriza cresterea in inaltime. Initial, varietatea de culoare a rasei cea mai frecvent intalnita era cea dungata.

In 1860, un crescator s-a gandit ca, creerea unui Bull Terrier alb imaculat ar fi un lucru interesant. A avut dreptate si odata creat, Bull Terrier-ul alb si-a castigat rapid popularitatea.

Datorita blanii sale albe si curajului sau, cainele Bull Terrier alb este cunoscut astazi ca si White Cavalier (cavalerul alb). Exista si un aspect neplacut la aceasta varietate de caini: o mare parte dintre Bull Terrier-ii albi se pot naste surzi.

Bull terrier - Toate Animalele (2)

In 1936, s-a hotarat ca Bull Terrier-ul alb si cel colorat sa fie considerati varietati distincte ale aceleasi rase. Bull Terrier-ul colorat poate fi de orice culoare sau combinatii de culori, cu exceptia albului. Daca culoarea alba este prezenta, ea nu trebuie sa fie dominanta.

Hrana Bull terrier

Hrana trebuie aleasa in primul rand in functie de varsta cainelui, dar si in functie de nivelul de activitate. Daca este in crestere are nevoie de o hrana care sa-i satisfaca acestuia necesitatile nutritionale cat si energia de care da dovada, iar daca este adult trebuie sa i se ofere o masa echilibrata care contine vitaminele si mineralele necesare.

Este bine sa diversificati hrana oferita cainelui pentru a avea un prieten sanatos si fericit alaturi cat mai mult timp. Gandeste-te cum ar fi ca tu sa manananci mazare ani de zile.

Daca introduci un aliment nou in dieta este bine sa o faci treptat pentru ca nu se stie cum reactioneaza organismul. Ca si oamenii si animalele sunt indivizi unici si pot avea sensibilitati fata de anumite alimente.

Desi multi spun ca „nu e nici o problema” daca il hraniti o singura data pe zi, este bine sa impartiti hrana in cel putin 2-3 mese pentru o digestie mai buna. Dupa masa este bine sa lasati cainele sa se odihneasca 10-15 minute. Nu uita ca are nevoie de apa la discretie.

Ca o regula generala un caine adult mananca echivalentul a 3% din greutatea lui in fiecare zi. Ca si alimentatie puteti sa-i oferiti carne de vita, carne de peste, carne de miel, legume (morcovi, pastarnac, dovlecei, spanac, etc.), oua, si alte alimente. Atentie la varza si la alte alimente care provoaca alergii. Nimeni nu le interzice, sunt chiar recomandate, dar nu in cantitati mari sau foarte des.

Cateva cuvinte si despre „boabe”. Daca nu aveti certitudinea ca sunt de calitate si nu ofera elementele nutritionale cel mai bine este sa-i oferiti prietenului vostru mancare gatita. Personal sunt pentru mancarea gatita. O mancare bazata pa boabe este mult mai comoda si poate mai ieftina dar nu mereu este mai calitativa.

Citeste mai mult despre… Alimentatia cainelui

Aspect Bull terrier

Bull Terrier-ul este un caine impresionant. Este puternic si musculos, dar cea mai spectaculoasa caracteristica a acestei rase este forma capului ei. Din profil, capul are forma unui ou.

Ochii sunt mici, oblici si caprui, iar urechile sunt mici si dispuse aproape una de cealalta. Gatul, omoplatii si restul corpului sunt musculoase, cu un piept adanc.

Coada cainelui este scurta si, in general, purtata orizontal, in continuarea coloanei vertebrale. Blana Bull Terrier-ului este scurta si neteda, putand avea culori diferite: alb, roscat, cafeniu sau dungat pe fond cenusiu. Singurele culori care nu sunt agreate la acest caine sunt albastru si rosu-inchis.

Bull Terrier-ul standard are o inaltime la nivelul greabanului de 51-61 cm si o greutate corporala de 20-36 kg, in timp ce Bull Terrier-ul pitic are o inaltime de 25-33 cmm si o greutate de 11-15 kg.

Comportament Bull terrier

Din cauza puterii si a dresari dificile, Bull Terrier-ii nu sunt recomandati persoanelor care nu au mai avut caini. Totusi, aceste patrupede sunt foarte inteligente si se pot adapta oricaror conditii de viata. Bull Terrier-ii sunt foarte activi iar aceasta caracteristica trebuie intretinuta de stapan prin alergari zilnice.

Sunt foarte afectuosi, adorand compania oamenilor. Cainii din rasa Bull Terrier se inteleg foarte bine cu copiii, insa forta de care dispun aceste animale, mai ales in primii ani de maturitate, ii poate face destul de periculosi atunci cand se joaca cu cei mici.

Bull Terrier-ii sunt excelenti caini de paza si sunt recunoscuti pentru agresivitatea pe care o arata fata de alti caini, mai ales de acelasi sex. Aceste patrupede sunt foarte incapatanate iar, daca nu sunt socializate destul, pot deveni excesiv de teritoriale.

Dresaj Bull terrier

Dresajul acestui caine trebuie inceput la o varsta frageda si facut de o persoana cu experienta in cadrul unui curs de dresaj.

Daca nu este dresat corespunzator de mic, atunci cand va fi mare va fi greu de stapanit.

Este un caine inteligent, care invata repede, dar pentru ca este incapatanat cu o gandire independenta dresajul trebuie sa fie ferm, cu rabdare, consecvent, sa fie invatat sa raspunda prompt la comenzi.

Socializarea cu oamenii, cu alte animale si alti caini trebuie facuta cu atentie, de mic.

Citeste mai mult despre… Dresajul cainelui de companie

Particularitati Bull terrier

Acest caine se poate adapta la orice conditii i se ofera. Este recomandat numai persoanelor cu experienta in cresterea cainilor, active, care poate sa-si rezerve zilnic timp pentru caine, sa fie rabdatoare si iubitoare. Ii trebuie amenajat un loc moale unde sa doarma. Nu trebuie tinut in soare puternic.

Blana acestui caine nu necesita prea multa ingrijire. Este suficienta perierea cu o manusa de cauciuc pentru indepartarea firelor de par.

A fost creat pentru a lupta cu alti caini si de aceea mai pastreaza tendinta de dominare. Astazi se foloseste pentru paza locuintelor si ca animal de companie.

Boli Bull terrier

In general, Bull Terrier-ul este un caine rezistent si sanatos, cu putine griji de ordin medical. Totusi, urmatoarele boli si afectiuni au fost semnalate:

Entropionul este o afectiune a pleoapelor ce implica rasucirea spre interior a marginii libere a acestora. Genele de la nivelul marginii libere a pleoapelor irita suprafata globului ocular, putand duce la probleme mult mai grave.

Mastocitoamele sunt procese tumorale maligne, care pot afecta pielea sau organele interne ale cainelui.

Sindromul cozii rotitoare este o tulburare de comportament in care cainele isi roteste coada in mod continuu sau si-o alearga.

Arsurile solare se pot produce atunci cand pielea sensibila este expusa razelor solare pentru o perioada lunga de timp.

Surditatea poate fi semnalata la nasterea cateilor.

Durata medie de viata a Bull Terrier-ului este de 14-15 ani.

PozeBull terrier




CaniseBull terrier

in curand..

Alte rase de caini

  1. Labrador

  2. Ciobanesc german

  3. Beagle

  4. Golden Retriever

  5. Yorkshire Terrier

  6. Bulldog Englez

  7. Boxer

  8. Pudel

  9. Teckel

  10. Rottweiler

Cele mai citite articole

Alte articole

  • Vaccinarea cainilor

  • Alimentatia cainelui

  • Primul meu catel

  • Cum scapam de purici ?

  • Cum protejam cainele iarna

  • Mancare gatita sau cumparata ?

  • Cele mai periculoase boli ale cainilor

  • Adaptarea cainilor la frig

  • Imbracaminte pentru caini

  • Cadouri de lux pentru animale

Cele mai citite articole

Bull terrier - Toate Animalele (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 5698

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.