▷ Bull Terrier: Caracteristici, Temperament, Ingrijire  - Bunny.ro (2024)

▷ Bull Terrier: Caracteristici, Temperament, Ingrijire - Bunny.ro (1)

Potrivit ca si caine de paza, ideal ca animal de companie, Bull Terrierul poate fi afectuos si jucaus, dar si agresiv, daca nu este dresat corect. Afla din acest articol ce presupune cresterea unui Bull Terrier in casa sau apartament.

Prietenos, energic, protectiv si incapatanat, Bull Terrierul este un caine destinat proprietarilor cu experienta, care au suficienta rabdare si determinare pentru a-l educa corect. Nu are pretentii mari de spatiu, daca este plimbat suficient de mult, blana scurta se ingrijeste usor si se va intelege bine cu oamenii si alte animale daca este socializat de mic. Iata ce alte detalii trebuie sa mai stii despre Bull Terrier pentru a decide daca ti se potriveste sau nu un astfel de caine.

Aspectul unui Bull Terrier: un caine de talie medie, pentru apartament sau casa

Iti recomandam un Bull Terrier sau Bulldog Terrier pentru gospodarie, daca iti doresti un caine de talie medie, care creste in general pana la 53 – 56cm inaltime si atinge, la maturitate, o greutate de 24 – 30kg. Bull Terrierul este un caine musculos, robust, cu piept adanc, coada scurta, in prelungirea corpului, si cap lunguiet, ovoid, cu nas roman, ochi mici si oblici si urechile mereu ridicate.

Majoritatea reprezentantilor acestei rase, Bull Terrier, au blana de culoare alba, simpla, sau cu o pata colorata amplasata pe cap sau pe corp. Exista insa si varietati de culoare cafenie, roscata, neagra sau cu blana multicolora.

Pentru cei care doresc un animal de talie mica, dar adora personalitatea unui caine Terrier, exista specia Bull Terrier pitic, care creste pana la 25 – 35cm si o greutate de maxim 16kg.

In ambele variante Bull Terrierul se va simti bine atat intr-un apartament, cat si la curte, daca i se asigura activitatea fizica de care are nevoie.

▷ Bull Terrier: Caracteristici, Temperament, Ingrijire - Bunny.ro (2)

Personalitate Bull Terrierului: Prietenos, vioi si incapatanat

Cainii Bullterrier sunt prietenosi si afectuosi cu stapanii. Iubesc sa aiba companie si se plictisesc singuri, deci daca nu stai prea mult pe acasa, nu este cea mai potrivita rasa pentru tine. In absenta atentiei stapanului, Bull Terrierul isi va cauta de lucru cu incaltamintea si mobilierul din casa, fiind deci un caine pentru care este important sa iti faci timp.

Un Bull Terier este vioi si jucaus, dar va avea probleme de socializare cu celelalte animale daca nu este invatat de mic cu prezenta lor. Sa nu uitam ca este un caine conceput pentru lupta. In general este placid si pasnic, dar va reactiona agresiv daca este provocat.

Pentru ca este un caine independent si incapatanat care are nevoie sa fie dominat, este mai putin recomandat pentru proprietarii fara experienta. Daca totusi decizi sa aduci in casa un Bullterier, desi nu te pricepi prea bine la caini, este bine sa apelezi la un profesionist pentru dresaj.

Energia si nivelul de activitate al unui Bull Terrier: minim 1 ora de miscare pe zi

Cainii din rasa Bulterier sunt foarte activi si au un nivel ridicat de energie, ceea ce inseamna ca trebuie sa le asiguri multa miscare, fie ca vorbim despre alergare libera sau plimbari in lesa. Specialistii recomanda un minim de o ora pe zi, pentru o dezvoltare fizica si emotionala armonioasa si a evita descarcarile de energie in interiorul casei, care pot duce la diverse accidente nedorite cu mobilierul.

Ingrijire si nutritie Bull Terrier: usor de intretinut

Multe persoane prefera caini Terrier si pentru ca sunt usor de intretinut. Blana lor scurta, deasa si aspra necesita perierea o data la 1 – 2 saptamani, cu o manusa de cauciuc, pentru a indeparta firele cazute si a sustine cresterea sanatoasa a parului.

Din punctul de vedere al regimului alimentar, nu sunt pretentiosi. Similar altor rase, au nevoie de o nutritie echilibrata, un program stabil de hranire si apa proaspata la discretie. Daca respecti cantitatea de hrana indicata pe ambalajul produselor cumparate si ii asigur suficienta miscare in aer liber, cainele va creste frumos si fara probleme.

Dresajul unui Bull Terrier: inceput devreme si realizat de un expert

Incapatanarea si independenta sunt caracteristici specifice oricarui caine Bull Terrier, motiv pentru care sunt mai potriviti pentru persoanele care au mai detinut caini si stiu sa se impuna.

Dresajul unui Terrier trebuie sa inceapa la o varsta cat mai mica, pentru a obtine rezultate bune cu efort mai putin. Reprezentantii acestei rase sunt foarte inteligenti si invata repede, dar incapatanarea poate interveni in punerea in practica a comenzilor.

Educarea lor se face cu rabdare si fermitate, in sesiuni de scurta durata, pentru ca nu au prea multa rabdare.

Desi a fost conceput initial ca si caine de lupta, in prezent calitatile Bull Terrierului il incadreaza in lista de rase de caini de paza. Loial familiei si cu o tendinta puternica de ocrotire a stapanului, Bull Terrierul va latra insistent la sesizarea unui intrus si poate ataca daca considera ca stapanul sau este in pericol.

Pe de alta parte, blana scurta ii face mai putin rezistenti la temperaturi reduse, iar cei cu blana alba sunt sensibili la arsuri solare si nu trebuie lasati vara prea mult afara, in zilele toride.

▷ Bull Terrier: Caracteristici, Temperament, Ingrijire - Bunny.ro (3)

Probleme de sanatate Bull Terrier: cei albi pot surzi

Desi un terrier alb este un exemplar clasic al acestei rase, este bine sa stii ca acesti caini sunt mai predispusi la surditate, decat cei cu blana colorata, si la bolile de piele. Toate exemplarele de Bull Terrier au o vulnerabilitate ceva mai mare la boli de rinichi si de inima decat alte rase, dar pot atinge si depasi cu succes media de viata de 10 – 12ani, daca sunt ingrijiti corect.

Precautii pentru proprietarul de Bull Terrier

Oficial, Bull Terrierul este clasificat ca fiind un caine periculos, in principal din cauza insticului de lupta, care poate fi insa gestionat printr-o educatie corecta. Cainele trebuie expus la oameni, si din familie si straini, si animale de casa, de la o varsta cat mai frageda, pentru a nu-i asocia cu un potential pericol.

De asem*nea, se interzice includerea comenzilor de atac in sesiunile de dresaj, iar plimbarea in lesa, pentru Bull Terrier este obligatorie, evitandu-se astfel comportamentele agresive accidentale in spatiul public.

Cat costa un Bull Terrier de vanzare si unde gasesti

Poti achizitiona un Bull Terrier la pret de 1500RON pana la 4000RON, atat de la canise inregistrate, cat si de la proprietari persoane fizice. Iti recomandam sa verifici pedigree-ul si sa eviti ofertele cu preturi prea mici.

Laat een reactie achter

0 COMMENTAIRES

▷ Bull Terrier: Caracteristici, Temperament, Ingrijire  - Bunny.ro (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Frankie Dare

Last Updated:

Views: 5690

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 80% of readers found this page helpful

Author information

Name: Frankie Dare

Birthday: 2000-01-27

Address: Suite 313 45115 Caridad Freeway, Port Barabaraville, MS 66713

Phone: +3769542039359

Job: Sales Manager

Hobby: Baton twirling, Stand-up comedy, Leather crafting, Rugby, tabletop games, Jigsaw puzzles, Air sports

Introduction: My name is Frankie Dare, I am a funny, beautiful, proud, fair, pleasant, cheerful, enthusiastic person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.