Een overzicht van de voor- en nadelen van het Optavia-dieet (2024)

5 minuten

Het Optavia-dieet werd door Google beoordeeld als een van de top trending diëten in 2018. Het artikel van vandaag vertelt je wat we erover weten, samen met de voor- en nadelen, zodat je er een weloverwogen beslissing over kunt nemen.

Een overzicht van de voor- en nadelen van het Optavia-dieet (1)

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Het Optavia-dieet is in principe een afslank- of gewichtsbehoudplan dat een mager en groen dieet mengt met bepaalde kant-en-klare producten. Het is effectief om af te vallen, maar wordt door veel deskundigen als ongezond beschreven. Het artikel van vandaag bespreekt het, dus lees snel verder.

Wat is de basis van het Optavia-dieet?

Zoals we hierboven al zeiden, is het Optavia-dieet in de eerste plaats een afslankdieet. Het werd gepromoot door een bedrijf dat Medifast heette en werd in de jaren ’80 en ’90 door artsen voorgeschreven.

Tegenwoordig wordt het programma voortgezet via een online platform dat soortgelijke producten aanbiedt. Daarin is het de bedoeling dat mensen bepaalde voedingsmiddelen mengen met speciale producten die de firma maakt. Ze noemen die “brandstoffen” en ze zijn er in de vorm van repen, shakes, koekjes, soepen en pasta, die allemaal een gelijkwaardig voedingsprofiel hebben.

De lijst van toegestane voedingsmiddelen omvat:

  • Groenten en fruit zoals sla, courgette, selderij, paprika en komkommer.
  • Kip en kalkoen als bronnen van magere eiwitten.
  • Twee porties gezonde vetten zoals olijfolie of avocado.

Het plan beveelt zes dagelijkse innames aan en ieder kan zijn eigen combinaties van “brandstoffen” en zelf gekookte maaltijden maken. Het meest veeleisende plan adviseert vijf van hun maaltijden te nemen en een zelf gekookte.

De inname van alcoholische en suikerhoudende dranken, kokosolie, boter, chocolade en calorierijke desserts moet worden overgeslagen. Dan, in een tweede fase, begint degene die het dieet doet met het introduceren van andere voedingsmiddelen zoals fruit, peulvruchten en granen.

Hoe effectief is het Optavia-dieet?

Een overzicht van de voor- en nadelen van het Optavia-dieet (3)

Het Optavia-dieet is een dieet om af te vallen, en als zodanig effectief. Het kan vrij weinig energie leveren — minder dan 1.200 calorieën per dag. Dit is ongeveer de helft van wat iemand eet met een standaard dieet dat aan zijn energiebehoeften voldoet.

Zoals je je kunt voorstellen, gebeurt gewichtsverlies snel als iemand de aanwijzingen opvolgt. Bovendien is het een plan met veel eiwitten en een matige inname van koolhydraten. Zo verlies je in het begin een grote hoeveelheid vocht.

Een van de positieve punten van dit dieet is dat degene die het dieet volgt onder toezicht staat van een gezondheidscoach, die meestal 30 minuten lichaamsbeweging per dag aanbeveelt. Zoals je je kunt voorstellen, maken de cliënten deel uit van een actieve gemeenschap die hen steunt en adviseert.

Ontdek ook dit artikel:
De WaRu-methode: afvallen tijdens het wandelen

Het dieet is effectief maar heeft zwakke punten

Hieronder staan de belangrijkste nadelen van dit afslankplan.

Snel gewichtsverlies in korte tijd

Dit snelle eerste gewichtsverlies kan leiden tot uitdroging en verlies van spiermassa. Daarentegen is er zelden sprake van werkelijk vetverlies. Bovendien leidt het drastisch beperken van de calorie-inname tot nadelige effecten zoals een vertraging van het basaal metabolisme.

Aanzienlijke voedselbeperking

Er is een beperking van enkele belangrijke voedselgroepen zoals fruit, granen, peulvruchten of noten. Dit wordt in een later stadium in het dieet geïntroduceerd.

Zoals je ziet, compromitteren ze daardoor hun inname van sommige voedingsstoffen. Inderdaad zijn alle aanvullende voedingsmiddelen verrijkt, maar het zou beter zijn de cliënten te leren hoe ze met alle nodige rantsoenen moeten omgaan in plaats van vervangers met toegevoegde voedingsstoffen te gebruiken.

Het is niet effectiever op de lange termijn

In een door US News gepubliceerde ranglijst van diëten concludeerden sommige analisten – specialisten in diabetes, cardiovasculaire gezondheid, en voeding – dat het onwaarschijnlijk is dat iemand de verloren kilo’s op de lange termijn zal behouden. Deskundigen betwijfelen of mensen niet zullen terugkeren naar hun vroegere eetgewoonten.

In de analyse (Engelse link) scoorde het Optavia-dieet van de 27 soorten diëten – waaronder het mediterrane, veganistische en paleodieet – onder het gemiddelde wat betreft de effectiviteit op lange termijn. In feite scoorde het 2.2 op 5, volgens het oordeel van de specialisten.

Slechte vol te houden

Een overzicht van de voor- en nadelen van het Optavia-dieet (4)

Een ander groot probleem met het Optavia-dieet is dat het geen manier van eten is die mensen gedurende lange tijd kunnen volhouden. Ze kunnen zich er gewoon niet aan houden omdat het nogal beperkend is, gezien het verzadigende effect.

Het feit dat het thuis gekookte maaltijden en de voedingsmiddelen die mensen thuis kunnen eten beperkt, maakt het moeilijk ze te mengen met gezinsmaaltijden, sociale afspraken, of restaurantmaaltijden.

Het verandert hun eetgewoonten niet

Het doel van het Optavia-dieet is gewichtsverlies en, ja, het werkt omdat mensen hun calorie-inname verminderen. Het verandert echter niet hun eetgewoonten. Daarin ligt het probleem met de overgrote meerderheid van snelle afslankprogramma’s of “wonderdiëten.”

Zoals je je kunt voorstellen, gaan mensen meestal weer op dezelfde manier eten als voorheen en komen de kilo’s die ze verloren waren weer aan nadat ze hun gewenste gewicht bereikt hadden. Dat gebeurt soms snel en in grotere aantallen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Verander je gewoonten en val af met deze 5 tips

Hoge financiële kosten

Een belangrijk deel van het dieet vereist de consumptie van “brandstof” producten die de patiënten moeten kopen om het dieetplan te volgen.De prijzen hiervoor zijn ook niet redelijk en de kosten zijn enorm, gezien het feit dat de persoon het langdurig moet volgen.

Mensen verliezen gewicht met het Optavia-dieet, maar het is over het geheel genomen geen gezond dieet

Na de voor- en nadelen van het Optavia-dieet te hebben geëvalueerd, kunnen we zeggen dat het effectief is om af te vallen, maar dat het op de lange duur niet gezond is. Vooral omdat het moeilijk is vol te houden en nogal prijzig is.

Een overzicht van de voor- en nadelen van het Optavia-dieet (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 5797

Rating: 4.6 / 5 (76 voted)

Reviews: 91% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.