Bull Terriër: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel) - Bull Terriër Wereld (2024)

Inhoudsopgave

De Bull Terriër is een hondenras uit Engeland. Zijn gedrag en temperament staat in de rasstandaard omschreven als ‘de gladiator onder de hondenrassen, vol vuur en moedig. Met een evenwichtig temperament en in staat zich gedisciplineerd te gedragen’ hoewel koppig, bijzonder goed in de omgang met mensen.’

Het is geen hele grote hond, maar hij heeft wel een heel herkenbaar uiterlijk. Dat ligt voornamelijk aan zijn kop. Hij heeft een beetje een lang en gebogen hoofd, kleine ogen en kleine, dunne oren. Wil je meer weten over de Bull Terriër? Je leest er hier alles over.

👋 Voordat je verder leest…

Hieronder kan je je inschrijven voor onze Bull Terriër nieuwsbrief. Daarin delen we de handigste tips, interessante artikelen en soms ook kortingsacties. Allemaal voor jouw hond.

We zouden het heel erg leuk vinden als je je inschrijft. Als bedankje sturen we je direct een PDF met 52 geniale tips voor jouw Bull Terriër!

De geschiedenis

Als je meer wil weten over de Bull Terriër, dan is het wel zo handig om eerst wat meer te weten over de geschiedenis van het ras. Op deze manier wordt namelijk al heel veel duidelijk. Tegenwoordig is de Bull Terriër een hele lieve en sociale hond.

Hij wil graag onderdeel zijn van het gezin en kan ook goed met kinderen en andere huisdieren overweg. Als we terug kijken naar de geschiedenis van dit ras, was dit helaas niet altijd zo. De beginfase van de Bull Terriër was namelijk behoorlijk bloederig.

Gladiator

Officieel is deze hond in Engeland ontstaan, in de negentiende eeuw. Hij stamt af van een lange serie kruisingen van honden die allemaal af werden gericht om de optimale vechthond te zijn. Hierbij ging het niet om honden die samen met soldaten optrokken zoals dat bij de Grieken en de Romeinen wel was.

De Bull Terriër werd gebruikt om in een arena tegen andere dieren te vechten. Dit was puur voor het spektakel en om het publiek te vermaken. De Bull Terriër kreeg in deze tijd de bijnaam ‘gladiator’. Gelukkig zijn deze hondengevechten tegenwoordig al lang verboden.

Let op: Alles wat je wilt weten over jouw Bull Terriër wordt ook uitgebreid behandeld in Bull Terriër Handboek (100+ pagina’s). Je kan het handboek bekijken via deze link.

Bull Terriër: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel) - Bull Terriër Wereld (1)

De pits

Deze hondengevechten waren in eerste instantie vooral bij de adel heel populair. Het schijnt zo te zijn dat Koningin Elizabeth I er groot fan van was. Na een tijdje werd deze ‘sport’ ook onder de plattelandsbevolking heel populair. De ‘pits’, zoals de vecht ringen werden genoemd, waren tijdens de industriële revolutie ook steeds meer te vinden in de steden. Mensen gingen zelf ook aan de slag om hun honden te kruisen zodat ze betere vechters konden fokken.

Old English Bulldog

Ondertussen ontstonden ook nog andere varianten van het hondengevecht. Vanaf het de late Middeleeuwen, wat ook het begin was van deze gevechten, ging het vooral om ‘bear baiting’ en ‘bull baiting’. Hierbij namen honden het op tegen een stier of een beer die vast was gebonden aan een paal.

Op deze manier is de Bulldog ook aan zijn naam gekomen. Bull en dog betekent samen stierenhond en voor deze soort gevechten werd vaak een Bulldog gebruikt. Deze Old English Bulldog, zoals hij ook wel wordt genoemd, is inmiddels uitgestorven. Dit ras was wel de basis van de Bull Terriër zoals wij hem vandaag de dag kennen.

Bull and Terriër

De traditionele Bulldog was een goede hond om tegen stieren te vechten, maar uiteindelijk veranderde deze gevechten langzaam in een hond-tegen-hond opzet. De Bulldog was misschien wel sterk, maar hij was te log en te traag voor deze nieuwe taak. In Engeland gingen daarom eigenaren nieuwe kruisingen fokken. Deze moesten sneller en wendbaarder zijn dan de Bulldog. Voor deze kruisingen werden vooral Terriër honden gebruikt, waardoor er heel veel verschillende kruisingen kwamen.

Meestal werden deze honden Bull and Terriër genoemd. Er werd echter niet over rasstandaarden nagedacht, waardoor het fokprogramma erg ongeorganiseerd was. Dit betekende ook meteen het einde van de Old English Bulldog. Van alle andere varianten werden er uiteindelijk twee erkend als officieel ras. Dit waren de Staffordshire Bull Terriër en de Bull Terriër.

Ondergronds

Vanaf 1835 was het in heel Engeland het organiseren van hondengevechten verboden. Helaas betekende dit niet direct het einde van deze gevechten, want ze gingen gewoon ondergronds door. In die tijd leek de hond die toen werd gebruikt al redelijk op de Bull Terriër die we nu kennen.

Toch werd er nog steeds verder op vechters eigenschappen gefokt. Tijdens een officiële hondenshow in 1860 dook de eerste Bull Terriër op. De eigenaar van deze hond heeft nooit prijsgegeven welke rassen hij heeft gebruikt voor zijn kruising, maar het ‘haaienhoofd’, het eivormige hoofd van de moderne Bull Terriër was hier al in te herkennen.

Leer alles over jouw lieve Bull Terriër

Wil je álles leren over jouw Bull Terriër? Bekijk dan ook het Bull Terriër Handboek eens. In dit boek van 100+ pagina’s ontdek je namelijk alles over deze geweldige hond.

Klik hier om het boek te bekijken →

Bull Terriër: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel) - Bull Terriër Wereld (2)

Gentleman

In de eeuw die hierop volgde werd hier nog gerichter op gefokt, waardoor het hoofd steeds meer de gelaatstrekken kreeg die de hond nu heeft. Welke rassen hier precies voor werden gebruikt, weten we niet omdat de meningen van experts hier behoorlijk over verschilden. Doordat er Terriërs werden gebruikt, is de moderne Bull Terriër veel beter te gebruiken als waakhond en als mensenvriend. Of dit ook de bedoeling was van de fokkers, is niet bekend.

De bijnaam ‘gladiator’ werd echter achterhaald, want het bleek eerder een ‘gentleman’ en ‘gentleman’s companion’. Het was namelijk gezelschap voor een echte heer. Deze honden zullen bijna nooit een gevecht beginnen. Worden ze uitgedaagd, dan zullen ze er echter geen probleem mee hebben om zichzelf te verdedigen. Dit eindigt meestal niet goed voor de tegenpartij.

Downface

De kop van de Bull Terriër is hetgeen waar je hem het beste aan kunt herkennen. Dit wordt ook wel de ‘downface’ genoemd. Deze kenmerkende vorm van het hoofd kwam pas aan het einde van de negentiende eeuw tot stand. De vorm van het gezicht is afgerond en de hond heeft een zogenaamde ‘Romeinse neus’ zonder stop. Daarbij komen nog de driehoekige ogen van de hond.

Voor sommige mensen was deze bijzondere vorm een reden om de hond te kopen, ook als ze niets van vechthonden wisten. Voor het eerst sinds het begin van deze kruising begonnen mensen ook de menslievende en vriendelijke kans van de Bull Terriër te zien.

Bekendheid

Ondanks dat de Bull Terriër steeds meer als een gezelschapsdier werd gezien, zou het nog wel eventjes duren voordat hij echt internationaal bekend werd. Dat kwam door de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog werden ze gebruikt als politiehond, waardoor dit ras zich verspreidde over alle landen die bij het Britse Imperium hoorde. Omdat bleek dat ze goed om kunnen gaan met tropische weersomstandigheden, werden ze ook bij jagers in Afrika erg gewild. Vandaag de dag is de Bull Terriër in Zuid-Afrika nog steeds een erg gewild hondenras.

Imago

Ondanks dat de Bull Terriër tegenwoordig niet meer hoeft te vechten in een arena, is dit wel nog steeds een belangrijk onderdeel van het ras. Je ziet het namelijk nog steeds terug in het uiterlijk van de hond en bovendien hebben ze nog altijd het imago van een vechthond.

Vooral mensen die niet zo bekend zijn met het ras kunnen een slecht beeld van de Bull Terriër hebben. Dit kan vervelende gevolgen hebben voor hoe mensen op straat naar je hond kijken en hoe ze naar jou als baasje kijken. Zelf zul je echter zien dat de Bull Terriër een hele sociale en lieve hond is waar je leuk mee kunt spelen. Een goede opvoeding en socialisatie is hierbij wel heel belangrijk, maar dat is met elk hondenras zo.

Verkeerd begrepen

Tegenwoordig is de Bull Terriër dus een geliefd huisdier, maar dankzij zijn negatieve imago wordt hij helaas nog steeds verkeerd begrepen. Dat heeft vooral met zijn uiterlijk te maken. Deze is namelijk kenmerkend voor vechthonden. Daarnaast helpt het ook niet echt mee dat sommige mensen vinden dat hij een griezelige kop heeft. Verder zijn er ook nog altijd mensen die een Bull Terriër uitkiezen, juist vanwege zijn agressief imago.

Zij willen zelf graag stoer en agressief overkomen en gebruiken daar een hond van dit ras voor. Dat komt natuurlijk ook niet ten goede van het imago van de Bull Terriër. Houd er daarnaast ook rekening mee dat sommige mensen direct een oordeel over jou als baasje zullen hebben voor het hebben van een Bull Terriër.

Socialisatie

Iedereen die de Bull Terriër goed kent, weet dat ze heel trouw, lief, beschermend en waaks zijn, maar niet agressief, zolang hij goed op is gevoed en gesocialiseerd. Dankzij de invloed van de terriërs kunnen deze honden best wel eigenwijs zijn, waardoor het heel erg belangrijk is dat je consequent bent in de opvoeding. Let er wel op dat je niet te bestraffend of autoritair bent, want dat werkt weer averechts. Een Bull Terriër vindt het heerlijk om lol te maken en om spelletjes te spelen, maar hierin kan hij ook weer iets te enthousiast en daardoor ongehoorzaam zijn.

Het is dus belangrijk dat je de socialisatie en de training meteen van begin af aan serieus aanpakt. Als je dit doet, moet het geen probleem zijn om je Bull Terriër op te voeden tot een lieve en sociale hond. Een Bull Terriër kan ook goed met kinderen overweg. Hij is zelfs erg dol op zijn gezin.

Het uiterlijk van de Bull Terriër

De Bull Terriër heeft een stevige bouw die lijkt op die van een Bulldog. Het lichaam is namelijk kort, breed en stevig. De nek is heel sterk en gespierd en deze loopt over in een borstkas die erg breed is. De ribben zijn gewelfd en diep en daarachter loopt de slanke buik over in brede en sterk ontwikkelde lendenen. De Bull Terriër heeft een korte staart die hij horizontaal draagt boven zijn evenwijdige achterpoten en gespierde dijen.

Hij heeft een unieke vorm van het hoofd, want dit zie je bij geen enkel ander hondenras zo. Dit is ook meteen het meest opvallende aan het uiterlijk van dit ras. De vorm loopt vanaf het schedeldak tot aan de snuit vloeiend en afgerond af, zonder een stop of een duidelijke neusrug. De zwarte neus van de hond buigt in deze lijn mee en loopt uit in twee grote neusgaten. De onderkaak van de Bull Terriër is heel krachtig en diep van bouw.

Een ander uniek aspect van de Bull Terriër zijn de ogen van de hond. Hij heeft namelijk hele kleine ogen die diep in zijn schedel liggen. Ze zijn diep donkerbruin of zwart van kleur. Ook heeft hij puntige, kleine oren die hoog op de schedel staan en recht omhoog wijzen.

Grootte en gewicht

Vreemd genoeg wordt er in de officiële Nederlandse rasstandaard van de Bull Terriër niets gezegd over de schofthoogte en het wenselijk gewicht van deze hond. Er staat echter wel geschreven dat er geen limiet is aan de grootte en het gewicht, maar dat de hond voor zijn maat indruk dient te geven een maximum aan substantie te bezitten.

In de rasstandaard van de American Kennel Club wordt echter wel een schofthoogte aangegeven van de Bull Terriër. Een volwassen hond moet een gemiddelde schofthoogte hebben van tussen de 53 en de 56 centimeter. Dit geldt niet voor de miniatuur Bull Terriër, want deze is een stuk kleiner dan de normale variant. De mini variant komt veel minder vaak voor en valt binnen de FCI onder dezelfde sectie en groep.

Houd er wel rekening mee dat de AKC en de FCI allebei andere rasstandaarden en rassen hanteren en herkennen. In Nederland wordt de FCI als leidraad aangehouden en in Amerika de AKC. Engeland heeft dan weer een ander voorbeeld, namelijk The Kennel Club.

De vacht

De vacht van de Bull Terriër is kort en gelijkmatig. Hij voelt hard aan en licht vlak een de huid. In de winter kan hij een wollige ondervacht krijgen, maar dat is lang niet altijd zo. De kleur van de vacht kan verschillende kleuren hebben. Zo kan hij wit zijn of rood, een reekleur hebben, zwart gestroomd of drie verschillende kleuren hebben.

Bull Terriërs met een compleet witte vacht worden zoveel mogelijk vermeden omdat zij een verhoogd risico hebben op doofheid als een erfelijke afwijking. Om deze reden is in het verleden het aantal witte honden flink verminderd zodat het probleem ook minder werd, maar het is nog altijd een punt van aandacht.

Het karakter van de Bull Terriër

Je zou verwachten van een ex-vechthond dat hij geen fijn karakter heeft, maar dat is helemaal niet zo in het geval van de Bull Terriër. Dat komt voornamelijk omdat er ook is gemixt met terriër honden. Een andere reden is omdat deze honden nooit zijn gefokt om agressief te doen tegen mensen. Hierdoor is de Bull Terriër vooral een hele lieve hond. Het liefste is hij zoveel mogelijk in de buurt van zijn gezin om samen plezier te maken. Dit ras is sterk op mensen gericht en vooral op zijn baasje.

Dat wil echter niet zeggen dat deze honden altijd maar klakkeloos naar je zullen luisteren. Ze kunnen ook ondeugend en zelfs ongehoorzaam zijn. Dat is soms een uitdaging voor degene die hem opvoedt. Het wordt daarom ook afgeraden om een Bull Terriër te kiezen als je nog geen ervaring met honden hebt.

Onafhankelijk en koppig

Bull Terriërs kunnen best wel koppig zijn en het geduld van hun baasje flink op de proef stellen. Ze hebben meestal een onafhankelijk trekje, maar als ze aan hun gezin zijn gehecht dan zullen ze vooral een vrolijke toevoeging van het huishouden zijn. Deze honden staan dan ook bekend als echte kindervrienden. Dat is natuurlijk ideaal als je kleine kinderen in huis hebt. Vergeet echter niet dat je kleine kinderen en honden nooit alleen mag laten.

Dat heeft niet per se met de Bull Terriër te maken, want dat geldt voor elk hondenras. Je kunt nooit voorzichtig genoeg zijn. Honden blijven natuurlijk dieren en je weet nooit hoe ze reageren als een kind een onverwachte beweging maken. Nog een opvallende eigenschap van de Bull Terriër is dat hij nauwelijks blaft, behalve als hij denkt dat er iets aan de hand is. Je kunt dus maar beter checken of er iets aan de hand is wanneer hij aan het blaffen is.

Bull Terriër: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel) - Bull Terriër Wereld (3)

De verzorging van de Bull Terriër

Over het algemeen is de verzorging van de Bull Terriër erg eenvoudig. De vacht is kort en heeft daarom ook niet zoveel aandacht nodig. Elke week een keertje borstelen of genoeg om de horen en de onderliggende huid goed in conditie te houden. Als je hond in de rui is, dan zul je hem iets vaker moeten borstelen. Wanneer dit precies is merk je vanzelf wel, want dan verliest hij natuurlijk meer haar. Dit ras is wel gevoelig voor huidproblemen.

Zo hebben ze vaak last van insectenbeten, allergieën en irritaties. Merk je dat jouw Bull Terriër hier ook last van heeft? Dan kun je het beste even naar de dierenarts gaan om samen te kijken wat je eraan kunt doen.

De tanden

De tanden van de Bull Terriër moeten goed worden verzorgd om ervoor te zorgen dat deze in goede conditie blijven. Het beste kun je deze elke week even schoonmaken met een speciale tandpasta. Je kunt hier het beste meteen mee beginnen op het moment dat je hond nog een kleine pup is. Door het hem meteen aan te leren, voorkom je dat hij er op latere leeftijd een hekel aan krijgt. Let tijdens het poetsen goed op geïrriteerd tandvlees of ontstekingen. Als je hond hier namelijk infecties krijgt, kunnen deze gemakkelijk overslaan naar andere delen van het lichaam en dat is niet goed voor de hond.

Oren, ogen en nagels

Er kan gemakkelijk vuil overblijven bij de oren van de Bull Terriër, waardoor dit kwetsbare plekken zijn. Er kunnen dan bacteriële infecties ontstaan. Daarom moet je regelmatig de oren even checken. Als je wat vuil ziet, kun je dit verwijderen met lauw gekookt water.

Dit geldt ook voor de huidplooien rond de ogen. De nagels moeten ook goed worden verzorgd. Deze moeten namelijk regelmatig af worden geknipt. Dit moet je echter wel goed doen, want als ze te kort af worden geknipt of als je een verkeerde hoek afknipt dan kan je Bull Terriër er veel last van krijgen.

Mentale en fysieke uitdaging van de Bull Terriër

Hoewel hondengevechten gelukkig niet meer echt voorkomen, is de Bull Terriër wel nog altijd gefokt om een sporthond te zijn. Ze hebben dan ook een gespierd lichaam en er is veel beweging nodig om deze in vorm te houden. Het liefste bewegen ze samen met hun baasje. Je kunt bijvoorbeeld elke dag een flinke wandeling maken van minstens een half uur, maar het liefste nog wat langer. Vraag jezelf goed af of je hierbij je hond aan de lijn houdt.

Ze vinden het namelijk heerlijk om wat te ravotten en te spelen, maar vergeet niet dat ze een slecht imago hebben en dat voorbijgangers gemakkelijk kunnen schrikken van je Bull Terriër.

Spelletjes en hondensporten

Naast wandelen houdt de Bull Terriër ook echt van spelletjes spelen, dus doe dat ook vooral. Je kunt hem natuurlijk altijd een hondenspeeltje geven, maar ze vinden het nog leuker als je meedoet. Neem dus een frisbee of een balletje mee als jullie op pad gaan.

Spelletjes zijn ook nog eens goed voor de mentale prikkels voor je hond waardoor hij scherp en gezond blijft. Ook hondensporten zijn een leuke optie voor jou en je Bull Terriër. Deze zijn niet alleen goed voor lichaamsbeweging, maar ook voor de mentale gezondheid van je hond. Bovendien zal jullie band hier nog sterker van worden.

De opvoeding

De Bull Terriër is niet de gemakkelijkste hond om op te voeden. Je moet direct vanaf het begin serieus aan de slag met een goede socialisatie. Door hem meteen goede sociale vaardigheden aan te leren, wordt hij gemakkelijker in de omgang met andere mensen en dieren.

Neem bijvoorbeeld je Bull Terriër mee in de dagelijkse dingen die je doet zodat hij hier meteen aan kunt wennen. Samen buiten rondlopen is goed voor je hond. Je moet dan wel rustig blijven en je pup geruststellen. De eerste paar maanden zijn belangrijk omdat je pup dan nog heel gevoelig voor nieuwe indrukken is.

Positief en consequent

Een positieve en consequente opvoedingsstijl is heel belangrijk voor je Bull Terriër. Hij zal namelijk de neiging hebben om koppig en ondeugend te doen. Stuur zijn gedrag wel op een positieve manier bij. Ten eerste moet je heel consequent zijn. Je pup zal namelijk echt niet in één keer klakkeloos de regels aannemen. Daarnaast is positiviteit ook erg belangrijk. Het zijn gevoelige honden en die kun je gemakkelijk traumatiseren of zelfs kwetsen als je te streng bent. Straf dus niet als hij iets fout doet, maar beloon juist bij goed gedrag.

Wil je nog meer leren over jouw (toekomstige) Bull Terriër?

Bekijk dan het Bull Terriër Handboek eens. In dit e-book met meer dan 100 pagina’s leer je alles over deze hond.

Zo gaat het onder andere over de aanschaf, raskenmerken, gezondheid, verzorging en gedragstraining. Nu met 4 gratis bonus boeken en 100% niet goed, geld terug garantie!

Klik hier om het boek te bekijken →

Bull Terriër: alles wat je moet weten (uitgebreid artikel) - Bull Terriër Wereld (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 6013

Rating: 4.2 / 5 (63 voted)

Reviews: 86% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.